In ons ruime gebouw aan de Schiestraat werken wij met meerdere disciplines samen om een zo zorgvuldig mogelijke paramedische zorg aan onze patiënten aan te kunnen bieden.
Er werken bij ons vijf fysiotherapeuten, van wie zich een aantal gespecialiseerd hebben in bepaalde vakgebieden. Er werken twee oefentherapeuten Mensendieck en een logopediste. In ons gebouw zijn verder een psychologe en een psychosociaal therapeut gevestigd.
Mocht tijdens de behandeling blijken dat een collega beter ‘thuis’ is in uw problematiek, dan verwijzen we in overleg naar elkaar door.
Oefentherapie Mensendieck, genoemd naar de grondlegster Bess Mensendieck (1867-1957) is een individueel gerichte oefentherapie, waarin houding en beweging een belangrijke rol spelen. Voorlichting, bewustwording en het zelf verantwoording leren nemen kenmerken de benadering.
Wat doet een oefentherapeut Mensendieck?
Door pijn, krachtsverlies en stijfheid ga je anders bewegen. Spieren raken uit balans. Ook kan pijn je ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. Je loopt het gevaar in een vicieuze cirkel te komen, waardoor je niet optimaal meer kunt functioneren. Een oefentherapeut Mensendieck maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot je klachten. Ook geeft een oefentherapeut je door voorlichting inzicht in je lichaamreacties op pijn, (over)belasting en spanning.
Onder begeleiding van de oefentherapeut werk je aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en breng je het lichaam weer in een goede conditie.
Door het verbeteren van je houding en de manier van bewegen neemt de (over)belasting af.
Naast houdingsadviezen krijg je ook oefeningen. Deze kunnen dienen voor het versterken of ontspannen van spieren, of het verbeteren van je stabiliteit en coördinatie. De oefentherapeut stemt de behandeling af op je persoonlijke situatie. Oefeningen en bewegingsadviezen kunnen worden geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zo leer je hoe je zelf met je klachten kan om gaan en hoe je kunt voorkomen dat je klachten terugkeren. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt dus bij de patiënt zelf. Zo word je als het ware je eigen therapeut.